جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

تاریخچه ایجاد شهرهای جدید در ایران

سوابق و تاریخچه ایجاد شهرهای جدید در ایران در دوره های زیر تقسیم بندی می شود  2-5-1 دوران باستان

 ایجاد شهرهای جدید قبل از اسلام

تسخیر ایران توسط اسکندر اختلاط اجتماعی ـ فرهنگی تازه ای ازملت های کاملا متفاوت را سبب گردید این پیروزی امتزاج در فلسفه شرقی و غربی را موجب شده که یکی بر مبنای استبداد پدر سالاری - دودمانی و دیگری نتیجه نوعی مردم سالاری اشرافی بود . تلاقی این دو فلسفه به تکوین بسیاری از شهرهای جدید منجر شد که به سرعت مراکزی برای اختلاط یونانیان و بومیان و مکانهائی جهت ارتباط فرهنگی گردید . به طور کلی سلوکیان نزدیک به 400 شهر در ایران بنا نهادند که اغلب در جوار قلاع نظامی موجود شکل گرفتند . اشکانیان نیز به شهر سازی و شهر نشینی علاقی خاصی داشته و نشان آن شهرهائی چون تیسفون ، هترا ، دارابگرد ، فیروز آباد و مانند آن است که در روزگار آنان بنا شده و آباد گردیده است 0(نظریان ، 1381، ص 10)

 در دوره ساسانی نیز شهرهای بسیاری به نام پادشاهان ساخته شد . بنیاد ده شهر را به اردشیر و تعدادی از شهرها را نیز به شاپور و قباد نسبت می دهند . مسلما روند احداث شهر توسط پادشاهان در این دوره آهنگ ثابت و یکنواختی نداشته و در دوره هایی که پادشاهان قدرتمند بر کشور حاکم می شدند تعداد زیادی شهر احداث می شد و در زمانی که قدرت پادشاهان ضعیف می شد جریان احداث شهر کند می گردید . (همان ، ص 14)

 

 ایجاد شهرهای جدید بعد از اسلام تا حمله مغول

نخستین شهرهائی که پس از اسلام احداث شدند اردوگاه هائی بودند که برای استقرار سپاهیان مسلمان و مهاجرین تاسیس شده بود . تعدادی از این شهرها در کنار شهرهای قدیمی ، قلاع ، نقاط استراتژیک و یا در جوار اماکن متبرکه ، در راستای اهداف اسلامی بنا گردیدند . دسته دیگر شهرهای جدیدی بودند که مردم بر کنار شهادتگاه ها و مزار امامان بنا کردند مثل مشهد ، قم ، کربلاء ، نجف ، کاظمین که عمدتا از طرف شیعیان بنا گردیده اند و به صورت سند قدرت عمل می کردند . خارج از این دو گروه شهرهای زیادی تحول و توسعه یافته اند . شهرهای نیشابور ، غزنین ، شیراز ، اصفهان ، بلخ ، ری ، همدان ، بخارا ، یزد از جمله شهرهای آباد و پر رونق دوران بعد از اسلام بوده اند . (همان ص  22)

 ایجاد شهرهای جدید بعد از حمله مغول

حمله مغول در قرن هفتم هجری قمری نقطه پایانی بر  تحولات ناشی از رونق شهرنشینی و عمران و آبادی شهرها بود , بطوریکه بنیان های سازمان شهری کشور را از هم می گسلد و شهرگرایی نزدیک به یک قرن تقریبا بی معنا می شود . (حبیبی ، 1378 ص 79)

در این دوران اصول شهر سازی بر تصمیمات فوری و خودسرانه امرای مغول شکل می گیرد به طوریکه شهر جدید سلطانیه بر حسب امر سلطان محمد خدابنده ، به شکل شطرنجی پی افکنده شد و تمام ساکنین آن را از تبریز ، مراغه و اردبیل و دیگر نقاط به این شهر کوچاندند و دیر زمانی یکی از آبادترین و بزرگترین شهرهای ایران بود . ولی به محض مرگ سلطان تخلیه شهر شروع شد و اکنون از آن تنها مقبره سلطان محمد به جا مانده است . (نظریان ، 1381 ص 39)

در دوران صفویه ، بازسازی جاده های بین قاره ای ابریشم و ادویه ، ساختمان کاروانسراها و قلعه های نظامی و ایجاد شهرهای جدید در نقاطی که راههای کاروانسراها با هم تقاطع پیدا می کردند در مسیر رودخانه ها و نهرهای بزرگ و در حواشی لنگرگاه ها همگی نشانگر رونق شکوفایی اقتصادی این عصر می باشند ، اما پس از آن توسعه شهری تا قرن اخیر دچار رکود گردید . (همان ص 44)

 

 دوران معاصر

 قبل از انقلاب

در دوران قبل از انقلاب در فاصله دو جنگ جهانی شهرها با سه هدف سیاسی ـ نظامی ، اقتصادی و کویهای کارمندان در مجاورت شهرهای بزرگ وقت احداث شدند . نکته بارزی که در توسعه نو شهرهای این دوره وجود دارد تکوین آن ها بر پایه یک هسته موجود روستایی می باشد ، به طوری که بافت شهری جدید آن کم کم هسته روستائی را از رونق انداخته و آن را در خود حل کرده است0 (معصومی اشکوری ، 1370 ، ص 14) امروزه این گونه شهرها جزء شهرهای پر رونق و عمده کشور هستند . پس از جنگ جهانی تا اواسط دهه 1340 که مصادف با رشد سریع صنایع وابسته به نفت و توسعه سایر صنایع و رشته های نوین اقتصادی بود عمده نوشهرهای ساخته شده را نفت شهرها و کویهای کارمندان تشکیل می دادند برخی از این شهرها تک پایه بودند و برخی دیگر در واقع کویهای بزرگ سازمانی بودند که در مجاورت یک هسته شهری شکل گرفتند اما وسعت و توان آن چنان بود که سیمای شهر پایه را کمرنگ کرده بود . از بارزترین این شهرها می توان از آبادان و ماهشهر نام برد که با در نظر گرفتن هدف ایجاد این شهرها ،  نتیجه مورد انتظار حاصل نشد . زیرا این شهرها با مشکل شهر شدن روبرو شدند و نیز اقتصاد تک پایه آن ها با پایان گرفتن برخی صنایع تغذیه کننده به ویژه نفت - که منابعی میرا هستند – تضعیف شد و لازم شد که در آنها تزریق امکانات مالی و اشتغال جدید صورت پذیرد . از نیمه دوم دهه 1340 تا پیروزی انقلاب اسلامی ( 1357 ) احداث نوشهرهای صنعتی مستقل و شهرک های اقماری ـ صنعتی در پیرامون شهرهای بزرگ رونق گرفت . در این دوره دو پدیده اتفاق افتاد  :  برای نخستین بار این نوشهرها در فواصل بسیاری از بافت شهری و بدون تکیه بر هر گونه هسته اولیه روستائی پی ریزی شدند و دیگر اینکه به احداث شهرهای جدید آزاد چند عملکردی ، نه وابسته به یک صنعت خاص ، گرایش به وجود آمد . به طور کلی ایجاد و پیدایش شهرهای جدید در این دوره پیرو نظم یا قانون خاصی نبوده است . گر چه این شهرها در چهارچوب طرح آمایش سرزمین مطرح شده بودند ، چون طرح مزبور ضمانت قانونی و اجرایی نداشت  با مساله ایجاد شهرهای جدید به طور موردی برخورد شده است بنابراین مهمترین هدف های مترتب بر ایجاد شهرهای جدید در این دوره ، ایجاد مراکز جدید برای بهره برداری از امکانات بالقوه منطقه ای و رشد اقتصادی ، تحقق اهداف اجتماعی ملی و توزیع متعادل امکانات و سرمایه گذاریها در سطح کشور بوده است  ( زیاری ، 1378 ، ص 89 )

 پس از انقلاب

بازتاب فضایی انقلاب اسلامی و نتایج آن خیلی زود نمایان گردید دگرگونیهای اقتصادی و اجتماعی که بعد از هر انقلابی رخ می دهد در ایران نیز مجموعه عوامل را به نفع شهر سوق داد . شهرها که روند رو به افزایش رشد را از یک دهه پیش آغاز کرده بودند با رشد فزاینده ای بر جمعیت خود افزودند . شروع و ادامه جنگ تحمیلی نیز این جریان را سرعت بخشید . جابه جایی جمعیت از مناطق جنگ زده بطرف نواحی دور از بحران جنگ که همه آنها را یکجا به درون شهر منتقل می کرد ، جابجائیهای نیروهای جوان بخصوص از نواحی روستائی به جبهه‌ها و نهایتا به درون شهرها ، روزبروز بر جمعیت شهرها افزود مهاجرین خارجی از کشورهای افغانستان و عراق نیز سرعت رشد شهرها را افزایش دادند . بنا به آمارهای غیر رسمی نزدیک به 3 میلیون افغانی که بیش از 4/3 آنها در شهرها ساکن بوده اند در ایران زندگی می کردند . ( نظریان ، 1381 ، ص 87 )

تفاوت مهمی که میان شهرهای جدید پیشنهادی امروز با شهرهای جدید قبل از انقلاب به چشم می خورد ، در عملکرد آنهاست . طی سالهای پیش از انقلاب هدف از احداث شهرهای جدید نوعی عملکرد گرایی اقتصادی تک یا چند پایه بود , در حالیکه شهرهای جدید امروزی محل اسکان سرریزهای جمعیت شهرهای بزرگ تلقی می شوند و این ویژگی آنها را بیشتر به شکل شهرهای جدید اقماری در می آورد تا شهرهای جدید صنعتی . ( زیاری ، 1378 ، ص 94 ) درمجموع ، نوشهرها ، پس از انقلاب اسلامی ، با اهدافی مانند : اصلاح ساختارهای فضایی ، مناسب سازی کاربری منابع طبیعی ، جلوگیری از تمرکز گرایی جمعیت در مناطق شهری و ساماندهی نظام شهری ایران ، فرایندی نوین و رو به تکامل تلقی می شود . به لحاظ ساماندهی فضایی و توزیع بهینه جمعیت در پهنه کشور لزوم تنظیم الگوها و تدوین سیاستهای خاص ، جهت تامین خدمات زیر بنایی و نیازهای کنونی و آتی شهرها و به طریق اولی جلوگیری نسبی از رشد و توسعه فیزیکی بی رویه شهرهای بزرگ ، احداث و ایجاد شهرهای جدید یک امر مهم و یک الزام سیاسی ـ اقتصادی زمان محسوب می شود  . ( صالحی ، 1377 ، ص 24 ) ( جدول شماره2 )

  

جدول ( 2 ) خصوصیات شهرهای جدید ایران در دوره بعد از انقلاب اسلامی

 

ردیف

شاخص

شهرهای جدید ایران

1

حدود جمعیت اولیه (پایه)(نفر)

صفر

2

حدود جمعیت آماج ـ سال افق برنامه ریزی

200.000 ـ 150.000 نفر     سال (1400 ـ 1395 )

 

 

 

3

 

 

معیارهای مکانیابی شهرهای جدید

1 ـ موجود بودن اراضی

2 ـ نزدیکی به مادر شهر

3 ـ نزدیکی به مجتمع های مسکونی بزرگ

( انتخاب مکان توسط وزارت مسکن و شهرسازی )

4

حدود سال ایجاد شهرهای جدید

1 ـ موج جدید تفکر از سال 1364 برابر با 1985

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

هدفهای پایه در ایجاد شهرهای جدید

1 ـ جلوگیری از توسعه بی رویه و کلان شهر شدن شهر مادر

2 ـ انتقال صنایع مزاحم از مادر شهر

3 ـ ایجاد کانونهای اشتغال در شهر جدید

4 ـ جلوگیری از بورس بازی زمین در شهر مادر

5 ـ پالایش شهر مادر

6 ـ کاهش هزینه های حمل و نقل از شهر مادر به کانونهای صنعتی اطراف

7 ـ جلوگیری از ایجاد حاشیه نشینی در شهر مادر

8 ـ کاهش بار ترافیک شهر مادر

9 ـ نزدیک کردن محل سکونت به محل اشتغال در شهرهای جدید و رعایت فواصل شرعی

10 ـ جلوگیری از تخریب اراضی کشاورزی حومه شهرهای بزرگ

11 ـ تامین مسکن اکثریت مردم

12 ـ کاهش هزینه های توسعه تاسیسات زیربنایی مادر شهر

13 ـ آزاد سازی اراضی شهر مادر از طریق انتقال صنایع به شهر جدید

14 ـ جلوگیری از آلودگی محیط زسیت شهر مادر

6

اسناد مرجع در ایجاد شهرهای جدید : چهارچوب تصمیم گیری در مورد ایجاد شهرهای جدید

ـ مصوبه سال 1364 هیات وزیران

7

نحوه تصرف اراضی

بر طبق مصوبات شورایعالی معماری و شهرسازی ایران

 

8

 

مسئولیت برنامه ریزی ، اجرای برنامه ها و مدیریت

1 ـ شرکت عمران شهرهای جدید وابسته به وزارت مسکن و شهر سازی

2 ـ مشاوران خصوصی معماری و شهر سازی

3 ـ ادارات دولتی

9

نحوه تصرف فضاهای ساخته شده

1 ـ ادارات دولتی 2 ـ افراد 3 ـ بخش خصوصی

10

مکانیزم کنترل ارزش اراضی و فضاهای ساخته شده

در حال حاضر این گونه مکانیزمها یا موجود نبوده یا به دلیل عدم قدمت شهرهای جدید کارایی خود را تثبیت نکرده اند .

  ماخذ: سردار امیری ، زهرا ، بررسی فرایند طرح و برنامه ریزی شهرهای جدید ،1382

بنابراین در جهت بهبود شرایط کمی و کیفی شهرهای بزرگ و تامین نیازهای اساسی بویژه مسکن و اشتغال براساس مصوبه تاریخ 1364 هیات وزیران ، وزارت مسکن و شهر سازی شروع به انجام مطالعات نوشهرها در اطراف شهرهای بزرگ نموده ، که برآیند این تصمیم در ابتدا پیش بینی احداث 26 شهر جدید در شعاع پیرامونی شهرهای بزرگ و مادر شهرهای ناحیه ای بود که از این تعداد 18 شهر جدید در 10 استان در دست مطالعه و احداث قرار گرفتند .

بنابراین شهرهای جدید در دست احداث را می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود :

1 ـ شهرهای جدید به عنوان توسعه کلانشهرها

2 ـ شهرهای جدید به عنوان توسعه های صنعتی مناطق

مقرر است این شهرها ، که عبارت از 18 شهر جدید ( هشتگرد ، پرند ، پردیس ، اندیشه لتیان ، بهارستان ، مجلسی ، پولادشهر ، گلبهار ، بینالود ، مهاجران ، عالیشهر ، علوی ، سهند صدرا ، رامین ، رامشار و طیس ) می باشند در عرصه نهایی خود که قریب به 60000 هکتار زمین می گردد ، جمعیتی برابر 5/3 میلیون نفر را در خود جای دهند . ( صالحی ، 1377 ، ص53 )

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد