گلسنگها” بر پیکره شهر باستانی بیشاپور لانه کرده اند
به گزارش خبرنگاران جوان :
گلسنگ ها موجوداتی هستند که از همزیستی قارچها و مواد زنده نورساختی بوجود میآیند.
این مواد زنده معمولا یا جلبکهای سبز و سبز آبی یا فقط جلبک های سبز آبی هستند. این گیاهان روی سنگها، صخرهها، در سطح زمین، تنه درختانو ساقه گیاهان میرویند.
“گلسنگ” از پدیده های مخربی است که آثار تاریخی را با خطری جدی مواجه کرده است خطری که به مرور زمان موجب زوال و محو شدن این آثار می شود.
پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران می گوید: شهر باستانی بیشاپور و سنگ نگاره های بی مانند تنگ چوگان، هر روز با مشکلی جدید رو به رو می شوند. یک روز خاک سپاری مردگان در شهر بیشاپور و روزی دیگر پُتک تاراجگران بر اندام شاهنشاه ساسانی، فریاد او را بلند میکند و دیگر روز جادۀ آسفالته از جمله مشکلات این محوطه بزرگ تاریخی است انگار که پایانی ندارد!
سیاوش آریا ادامه داد: شهر تاریخی بیشاپور یکی از سرآمدترین شهرهای ساسانی ایران است و اکنون گُل سنگ ها به جان کاخ های آن افتاده که با رشد و گسترش روز افزون آن، ترک و شکاف ها بیشتر میشوند.
وی بیان کرد: بیشاپور تنها شهر ساسانی ایران است که سند نام شهر و ساخت آن را بر روی دو ستون نوشته و تراشیده اند که با نام ستون های یادبود نام گذاری شده است. ترک و شکاف هایی که در گذشته بر روی این ستون و نوشته ها بوده، گسترش یافته و با سرد شدن هوا در فصل زمستان و دگرگونی های دما تهدیدی جدی برای آن ها محسوب میشود.
این کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری افزود: از سویی دیگر سازههای گچی سنگی تالار تشریفات که تنها نماد گردونۀ مهر یا همان چهارپیل یا چلیپا (صلیب) بر روی آن کنده کاری شده، بسیار آسیب دیده و در حال از میان رفتن است.
آریا بیان کرد: در تنگ چوگان نیز که ۶ سنگ نگارۀ بسیار زیبا از روزگار ساسانی بر جای مانده است، گُل سنگها وضعیت ناگواری را برای نقش برجستهها بوجود آوردهاند.
وی ادامه داد: رسیدگی نکردن به این یادگارهای ارزشمند، باعث شده که پرندگان بر روی این نگارکندها لانه ساخته و جا خوش کنند! همچنین ماهها است که به انگیزۀ مرمت، داربستهای فلزی را بر روی نگارکند شاهپور ساسانی برافراشته و رها کردهاند که با گذشت زمان، داربستها به این اثر تاریخی آسیب خواهد رساند.
پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران افزود: سَترون سازی ریشه گیاهان برای پیشگیری از رشد دوباره، بدین صورت که بودن گیاهان خودرو در آثار تاریخی با نفوذ عمقی به درون سنگها، ترکها و سوراخهایی را بوجود میآورند که این سوراخها باید با مواد مقاوم و پایدار که باعث انقباض و انبساط میشود پر شود.
آریا اظهار کرد: برخی کارشناسان میگویند: گلسنگها کم کم و به تدریج ایجاد می شوند و تمام آثار تاریخی باید هر روز رسیدگی، مرمت و سترون سازی شوند اما گسترش شهرنشینی و ساخت کارخانه آلایندهها و مواد شیمیایی رشد گلسنگها و پوسیدگی آثار تاریخی را بیشتر میکند و بنابراین نیاز به پایش دارند.
کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: لانه پرندگان بر آثار تاریخی شاید اکنون برای برخی جالب و زیبا به نظر برسد ولی همین لانهها، سنگ نگارهها و آثار را تهدید میکند چرا که فضولات پرندگان کم کم در سنگ تبدیل به خوره میشود و ویرانیهایی در آینده به بار میآورد.
آریا افزود: کارشناسان معتقدند، زدن داربست برای مرمت در مدت زمان طولانی موجب آسیب جدی به آثار تاریخی میشود. این مساله در روزهای بارندگی موجب ترکیب زِنگار لولههای داربست با آب باران به مایع خوره سنگ دگرگون شده و آسیبهای جدی را در بر دارد. همچنین اتصال داربستها به بدنه و سطح نگارهها خود ساییدگی را بوجود میآورد.
وی بیان کرد: سازههای گچ سنگی همچون تالار تشریفات نیازمند نصب سازههای فضایی اِسپس فِرم (space frame) باید به گونهای باشد که برای جایگاه نماز آدینه (جمعه) در دانشگاه تهران استفاده شده است و نخست برای پاسداری و حفاظت از این گچ بریها باید شورهزدایی شوند.
پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران میگوید: این مشکلات در حالی روی میدهد که بنا است بیشاپور به همراه کاخ اردشیر فیروزآباد و کاخ ساسانی سروستان با نام “محورساسانی” برای سال آینده در سازمان یونسکو به ثبت جهانی برسند.
اما گلسنگ از خطراتی است که نه تنها یادمان تاریخی بیشاپور که بسیاری از آثار تاریخی دیگر از جمله عظیمترین بنای سنگی جهان تخت جمشید را مورد حمله قرار داده است و باید اقدامی جدی برای مقابله با آن صورت گیرد.
شهر تاریخی بیشاپور به سال ۲۶۶ میلادی به دستور شاپور اول پادشاه ساسانی ساخته شده است.
منبع:باشگاه خبر نگاران
به گزارش ایسنا، اسکلتهایِ فلزی قد علم کرده در میدان
سپاه در تهران، چیزی حدود 70 متر با «عشرتآباد» تاریخی فاصله دارند و از
حدود 9 ماه گذشته هر روز بالاتر میروند، اما هیچ قانونی تا کنون نتوانسته
جلوی این اسکلتهای آهنی غولپیکر که حالا حدود 14 طبقه بالا رفتهاند را
بگیرد.
«کیانوش تکلو»، مدیر دفتر حقوقی و املاک اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران اما اینبار یک خبر خوشحالکننده داد، که بالاخره دادگاهی با ضمانت اجرائی بالا به نفع میراث فرهنگی رای داده است.
او به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا توضیح داد: صبح روز سهشنبه (26 خرداد) بازپرس شعبه 3 دادسرای نظامی تهران، حکم قضایی مبنی بر توقف فوری همه اقدامات اجرائی میدان سپاه و در حریم منظری عمارت کلاهفرنگی را صادر کرد.
وی با بیان اینکه در زمان صدور حکم، زمان اداری پادگان ولیعصر (عج) به پایان رسیده بود و امکان ابلاغ حکم به پادگان وجود نداشت، افزود: این حکم صبح چهارشنبه (27 خرداد) به دژبانی سپاه تسلیم شد و امیدواریم که هرچه زودتر روند توقف ادامه کار در حریم منظری «عشرتآباد» انجام و کار متوقف شود.
تکلو با تاکید بر داشتن ضمانت اجرائی این حکم که توسط دادسرای نظامی تهران صادر شده است، افزود: براساس اعلام دادسرای نظامی، ابلاغ این حکم به مسئولان پروژه یک پروسهی شاید چند روزه دارد که بر آن اساس این حکم باید نخست به دژبان سپاه تحویل داده شود، آنها نیز باید حکم را به دست عوامل اجرائی بسپارند، تا سپس حکم به مسئولان مربوطه ابلاغ شود.
مدیر دفتر حقوقی و املاک اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران در پاسخ به این پرسش که چرا بخش حقوقی میراث فرهنگی تهران، پس از گذشت حدود 9 ماه شکایت خود را به دادسرای نظامی تحویل داده است، اظهار کرد: قرار بود موضوع «عشرتآباد» با نشستهای فنی توسط شورای عالی معماری و شهرسازی با نتیجهی تعدیل طبقات غیرمجاز حل شود، اما تا کنون در این زمینه موفق نبوده است و جلسات برگزار شده به نتایج مطلوبی برای بحث حریم منظری عمارت کلاه فرنگی نرسید، بنابراین میرث فرهنگی نسبت به پیگیری شکایت خود از دادسرای نظامی اقدام و موفق به گرفتن دستور قضایی شد.
ساختمان تاریخی عشرت آباد در میدان سپاه - تهران
به گزارش ایسنا، شهریور سال گذشته که حرکت جرثقیلها در محدودهی 70 متری کاخ عشرتآباد آغاز شد، دلنگرانیها و هشدارها هم نسبت به وضعیت آیندهی این کاخ تاریخی که پس از 35 سال یک مسئول دولتی (احمد مسجدجامعی) به فکر حمایت از آن افتاده بود آغاز شد؛ دلنگرانیهایی که برای مسئولان فقط در حد تصویب مصوبه بود.
در کنار این هشدارها و پس از گذشت چیزی حدود 6 ماه برای نخستینبار 17 فروردین امسال شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در نخستین جلسه سال جاری خود که در ۱۷ فروردین ۹۴ موضوع ساختوساز در اراضی شمال میدان سپاه تهران را مطرح کرد و با تاکید بر اینکه عمارت تاریخی «عشرتآباد» باید برای استفاده عموم مهیا شود، مصوب کرد: عملیات ساختمانی در محدوده عمارت متوقف و نقشهها مجدد با توجه به ضوابط پهنه و ضوابط میراث فرهنگی بازنگری و اصلاح شود.
در آن زمان مسئولان پروژهی ساختوساز در حریم «عشرتآباد» مهجور مانده به این حکم توجهی نکردند و به کار خود ادامه دادند و تعداد طبقات این ساختمان در حال ساخت، موازی با دیوارهای بلند پادگان چهار طبقه بالاتر رفت و میلههای سبز رنگ آن زورشان را به «عشرتآباد» زخم خورده نشان دادند و سایهشان را روی این بنای تاریخی انداختند، تا چهارم خرداد ماه که این بار محمد مهدی تندگویان، نایبرئیس کمیسیون معماری و شهرسازی از صدور رأی نهایی کمیسیون ماده پنج درباره تخلف صورت گرفته در سازه عشرت آباد خبر داد و گفت: ارتفاع این سازه تا سقف 16 متر تعیین شد.
وی گفت: رأی نهایی سازهی در حال ساخت در میدان سپاه امروز (چهارم خرداد ماه) در کمیسیون ماده پنج صادر شد و باید پیچ و مهرههای سازه آهنی باز تا ارتفاع آن به سقف تعیین شده برسد.
عضو کمیسیون معماری و شهرسازی در آن زمان تاکید کرد: بر اساس رأی صادره کمیسیون ماده پنج، سازندگان سازه میدان سپاه -عشرت آباد- موظف به رعایت حدود قانونی بافت تاریخی از بنای این سازه شدند.
این در حالی بود که مسئولان پروژهی ساخت این مجتمع همچنان بی توجه به حکمهای ابلاغ شده به کار خود ادامه دادند، حتی تا چهارشنبه (27 خرداد) همچنان تاورکرینها (جرثقیلهای بزرگ برای ساخت مجتمعهای بلندتر از پنج طبقه) بالای سرعشرتآباد حرکت میکردند و تا کنون موازی دیوار بلند پادگان 14 طبقه بالا رفتهاند. حال باید دید ضمانت اجرائی حکم دادسرای نظامی تهران، برای این بنای تاریخی چه قدر عمل میکند؟
گرامی: مذاکرات اولیه برای احداث تلهکابین در تنگه تاریخی چوگان انجام شده و امید است ساخت این تلهکابین سبب رونق گردشگری استان فارس و بوشهر شود…
به گزارش سرویس جامعه عصر کازرون؛ حمیدرضا گرامی با تاکید بر توسعه زیرساختهای گردشگری در شهرستان کازرون اظهار داشت: مذاکرات اولیه برای احداث تلهکابین در تنگه تاریخی چوگان انجام شده و امید است ساخت این تلهکابین سبب رونق گردشگری استان فارس و بوشهر شود.
وی همچنین با اشاره به امضای تفاهمنامه برای ساخت محل اقامت گردشگران در محدوده امامزاده سید حسین (ع) شهرستان کازرون افزود: قرارداد اولیه این طرح با اعتبار ۱۱۰ میلیارد ریال با اداره اوقاف بسته شده است.
فرماندار کازرون با اشاره به حضور روزانه توریستهای خارجی در این شهرستان عنوان کرد: این توریستهای خارجی به دلیل نبود محل اقامتی و خدماتی در این شهر توقف نمیکنند و امید است ساخت این مجتمع سبب رونق این صنعت در شهرستان کازرون شود.
وی با اشاره به وجود ظرفیتهای مهمی همچون امامزاده سید حسین(ع)، چشمه زیبای سرابشیر، شهر بیشابور، تنگ چوگان، غار شاپور، بازار سرپوشیده، روستای گردشگری دوان، نرگسزارها در این شهرستان افزود: برای توسعه گردشگری در این شهرستان باید به ظرفیت بخش خصوصی توجه و از آن استفاده شود.
گرامی با اشاره به ایجاد محلهای اقامتی سنتی در روستای گردشگری دوان و دوسیران و تاکید بر توسعه این نوع محلهای اقامتی عنوان کرد: اهالی این دو روستا در این زمینه ورود کرده و محل اقامتی با ظرفیت ۵۰ تا ۱۰۰ نفر برای رفاه حال گردشگران فراهم کردهاند.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با هشدار در خصوص گسترش پدیده ریزگردها در سطح جهان، از احتمال تاثیر این پدیده در انقراض نسل انسان خبر داد.
پروفسور علی الماسی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اثرات منفی ریزگردها بر سلامت انسان تایید شده است، گفت: متاسفانه این ذراتریز علاوه بر انسان، سلامت تمام گونههای جانوری و گیاهی را نیز تهدید میکنند.
وی تصریح کرد: همچنین تاثیرات منفی این ریزگردها بر بخشهای مختلف اقتصادی، گردشگری، آثار باستانی، کشاورزی و سایر بخشها نیز به اثبات رسیده است.
الماسی به فرضیه تاثیر ریزگردها بر انقراض نسل دایناسورها اشاره کرد و افزود: بر اساس این فرضیه در آن زمان وجود ریزگردها در محیط به حدی رسیده بود که مانع رسیدن نور کافی خورشید به زمین شده و در نتیجه به مرور نابودی و انقراض دایناسورها را رقم زد.
این استاد تمام مهندسی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه مطالعات و بررسیها نشان از گسترش پدیده ریزگردها در سطح جهان و کشور ما دارد، گفت: در 10 سال گذشته تنها سه تا چهار استان درگیر موضوع ریزگردها بودند که متاسفانه این تعداد در پنج سال گذشته به 17 استان افزایش یافته و در حال حاضر 24 استان کشور را درگیر کرده است.
وی افزود: همچنین در سطح جهانی پدیده ریزگردها در حال گسترش از منطقه خاورمیانه به کشورهای آسیای میانه و سایر کشورهای جهان است.
الماسی بیابانزایی، خشکسالی، برخورد خارج از عرف جامعه بشری با محیط زیست و سودجویی و برداشت بیرویه از منابع آبی را از جمله علل اصلی وقوع و گسترش این پدیده در سطح جهان عنوان کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خاطرنشان کرد: متاسفانه جنگ های اخیر در منطقه خاورمیانه نیز در گسترش این پدیده تاثیر بسزایی داشته است.
الماسی تصریح کرد: همه اینها باید هشداری برای تمامی کشورها و به ویژه سازمان ملل باشد تا هر چه سریعتر در این زمینه چارهاندیشی کنند.
وی تصریح کرد: در بحث ریزگردها باید تمامی کشورهای درگیر و نیز سازمان ملل، سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و دارو (فائو) با یکدیگر همکاری کرده و راهکارهای جدی و عملی را برای مقابله با این پدیده در مبداء آن و محافظت در برابر آن در مسیر و مقصد حرکت آن ارائه کنند.
الماسی با اشاره به تاثیر ریزگردها در انقراض گونههای جانوری و گیاهی به مرور زمان و با گسترش این پدیده در سطح جهان، عنوان کرد: از آنجا که حیات در محیط زیست زنجیرهای است، نابودی یک گونه میتواند زمینه انقراض سایر گونهها را تسهیل کند.
این استاد تمام مهندسی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: در همین راستا اگر اینگونه به موضوع نگاه کنیم گسترش پدیده ریزگردها و نابودی گونههای مختلف جانوری و گیاهی به مرور زمان میتواند زمینه را برای انقراض و نابودی انسان نیز فراهم کند.
میدانی به نام دراج در کازرون نامگذاری می شود/ خداپرست: اگر توجه کنیم می بینیم که این پرنده به روی جاهای بلند می آید و شروع به خواندن می کند. دلیلش هم این است که این پرنده میخواهد نظر دشمن را به خود جلب کند و دشمن را از دراج ماده و جوجه هایش دور کند. یعنی در واقع می خواهد از خود گذشتگی کند، اما ای دل غافل که …
به گزارش سرویس محیط زیست عصر کازرون؛ شامگاه سی امین روز از اردیبشهت ماه به همت انجمن میراث سبز پریشان محفلی گرم و صمیمی در عین حال علمی در سالن شهرداری کازرون برگزار شد.
این سمینار که «دراج،عروس پرندگان کازرون» نام گرفته بود میزبان تعداد چشمگیری از حامیان طبیعت، شکاردوستان، مسئولین و اقشار مختلف جامعه بود که با شوقی خاص از اول تا آخر برنامه را شنیدند و استفاده بردند.
پس از تلاوت قرآن و سرود جمهوری اسلامی، محمد جواد سیاح پور دبیر انجمن میراث سبز پریشان برای عرض خوش آمد گویی و توضیحاتی به روی سن رفت و از نگاه انسان به طبیعت گفت. وی راه علاج قطعی مخاطراتی که امروزه توسط انسان برای محیط زیست و حیات وحش ایجاد شده است را این دانست که انسان نگرش خود را به طبیعت تغییر دهد و بکوشد تا به نگرشی نو که در آن نگاه حاکم و محکوم نیست به طبیعت نگاه کند.
سپس
علی قاسمپور به عنوان یکی از عوامل اجرایی برنامه و یکی از متخلفین در
حوزه ی حیات وحش که چند سالی است به جمع همیاران طبیعت پیوسته است از اهمیت
حفظ حیات وحش و گونه های جانوری گفت و از همه ی مردم کازرون خواهش کرد که
در فصل بهار ویرانگر لانه ی پرندگان نباشند.
پس از وی علی اکبر صفایی رییس اداره ی محیط زیست کازرون، به پشت تریبون رفت و از ویژگی های دراج در منطقه ی کازرون و قوانین و مقرراتی که در مورد شکار این پرنده و سایر پرندگان مشابه آن وضع شده است سخن گفت.
سپس نوبت به سخنران اصلی برنامه یعنی جمال خداپرست رسید. وی که ریاست سابق اداره ی حفاظت محیط زیست شهرستان کازرون را بر عهده داشته و احیای نسل دراج در منطقه ی کازرون را نیز در کارنامه ی درخشان زمان مدیریت خود دارد به ارائه ی تحقیق جامعی پرداخت که در مورد دراج از چند سال پیش شروع به پژوهش شده بوده است. در این تحقیق جامع ویژگی های زیستی دراج و ویژگی های دراج های کازرون به تفصیل پرداخته شده بود و ما حصل این ارائه در مورد وضعیت این پرنده ی زیبا در کازرون را می توان امیدوارانه دانست.
خداپرست در بخشی از سخنان خود گفت: دراج، پرنده ای است از پرندگان بومی شهرستان کازرون. یکی از زیباترین پرندگان و از خانواده قرقاول می باشد. اگر خط و مسیر زیست این پرنده را نگاه کنیم در کازرون، نورآباد، به سمت اهواز و … می باشد. خیلی از جاها، این پرنده وجود ندارد. به تعبیری دیگر می توان گفت که دراج، مرغ و خروس وحشی است. اگر توجه کنیم می بینیم که این پرنده به روی جاهای بلند می آید و شروع به خواندن می کند. دلیلش هم این است که این پرنده میخواهد نظر دشمن را به خود جلب کند و دشمن را از دراج ماده دور کند. یعنی در واقع می خواهد از خود گذشتگی کند. جلب توجه می کند اما حواسش به دور و بر هم هست. اگر سمور و مار(دشمنان این پرنده هستند) بخواهند به این پرنده حمله کنند، بال می گیرد و آنطرف تر می رود. یعنی آنها را به سمت خود می کشد. اما ای دل غافل که موجود بدتری هم هست به نام انسان، که تفنگ را به سمت سینه این پرنده نشانه می رود و نمی داند که این پرنده می خواهد از خودگذشتگی کند و از ماده و جوجه هایش مراقبت کند…
خداپرست ادامه داد: وقتی نر آن کشته می شود، ماده این پرنده هم دیگر روی تخم نمی خوابد. چون دراج نر از دراج ماده حفاظت می کند. خیلی از شکارچیان جدید، این موارد را نمی دانند. در عوض خیلی از شکارچیان قدیمی هم هستند در این فصل سلاح خود را زمین گذاشته و در عوض، دوربین عکاسی در دست گرفته و به آن فرهنگ و دانایی رسیده اند.
***
در قسمتی از برنامه طی یک کار زیبا سه قطعه کبک که توسط یکی از همشهری ها از مرگ نجات داده شده و بزرگ گردیده بودند از آقای صادق محبی کسی که با همکاری مادر خود این جوجه کبک ها را نجات داده بود به علی اکبر صفایی ریاست اداره ی حفاظت محیط زیست تقدیم شد تا در محل مناسب آزاد سازی شود.
میدانی به نام دراج در کازرون نامگذاری می شود
لازم به ذکر است که صفایی ریاست اداره ی حفاظت محیط زیست کازرون در ضمن
صحبت های خود از شهرداری و شورای اسلامی شهر کازرون خواست تا میدانی به نام
دراج در کازرون نامگذاری شود و تندیسی از این عروس پرندگان کازرون در این
میدان نصب گردد.
محمد جواد سیاح پور دبیر انجمن میراث سبز
پریشان درگفت و گو با خبرنگار ما در این باره گفت: طی صحبت هایی که در همان
جلسه با شهردار محترم انجام گرفت مجموعه ی شهرداری و شورای شهر در رابطه
با نامگذاری یکی از میادین اعلام آمادگی کردند و در مورد تندیس نیز گفته شد
که اگر خیرین و طبیعت دوستان همکاری کنند این امر نیز تحقق خواهد پذیرفت.
در پایان جلسه نیز از دست اندر کاران این برنامه و آقای صادق محبی و مادر
ایشان خانم خدیجه ی عالیشوندی که جوجه کبک ها را نجات داده بودند تجلیل به
عمل آمد.