جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

9 باغ ایرانی ثبت جهانی شدند

معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از ثبت جهانی باغات ایرانی در سی و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی در پاریس مقر یونسکو خبر داد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان میراث‌فرهنگی ، صنایع‌دستی و گردشگری؛ «روح الله احمدزاده کرمانی» با اعلام این خبر گفت: پرونده باغات ایرانی نخستین پرونده‌ زنجیره‌ای جمهوری اسلامی ایران است که در اجلاس یونسکو به ثبت جهانی رسیده است.

او ضمن تبریک این موفقیت بزرگ ، سی ‌وپنجمین نشست کمیته‌ میراث جهانی را حاوی دست‌آوردی نو برای جمهوری اسلامی ایران در حوزه ثبت میراث فرهنگی در عرصه بین‌المللی دانست و اظهارداشت: از میان 187 کشور عضو کنوانسیون میراث جهانی 43 پرونده به کمیته میراث جهانی ارسال شد که تنها یازده پرونده آن به لحاظ محتوایی و فنی مورد تایید قرار گرفت و پرونده جمهوری اسلامی جزء 11 پرونده تایید شده بود.

«احمدزاده» افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره در حوزه‌ ثبت جهانی ابتکارات تازه‌ای به خرج می‌دهد و این‌بار در اقدامی منحصر به ‌فرد «باغ ایرانی» را به‌عنوان یکی از تجلّیّات غنی فرهنگ ایرانی معرفی کرد و در نشست مزبور، نخستین پرونده‌ زنجیره‌ای جمهوری اسلامی ایران، با عنوان «باغ ایرانی»، با اختصاص پنج معیار از شش معیار مورد نظر یونسکو ، به ثبت جهانی رسید.

معاون رییس جمهور افزود: پرونده‌ «باغ ایرانی» بر معرّفی و ثبت زنجیره‌ای 9 باغ منحصربه‌فرد ایرانی متّکی است که هر کدام خود الگویی برای نضج، شکل‌گیری و معرّفی مفهوم باغ ایرانی در منطقه بوده‌اند. این نه باغ عبارتند ‌از:«باغ باستانی پاسارگاد فارس»، «باغ ارم شیراز»، «باغ چهل‌ستون اصفهان»،، «باغ فین کاشان»، «باغ اکبریه‌ی بیرجند خراسان جنوبی»، «باغ عبّاس‌آباد بهشهرمازندران»، «باغ دولت‌آباد یزد»،، «باغ پهلوان پور مهریز»، و «باغ شاهزاده‌ ماهان کرمان» هستند.

او تاکید کرد: با توجه به خصلت پرونده‌های زنجیره‌ای این امکان همواره برای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد که براساس استدلالات کافی باغ‌هایی دیگر را نیز،به مجموعه‌ تجلّیّات پرونده‌ خود اضافه کند.

«احمدزاده» با اشاره به اینکه ارائه‌ پرونده‌های زنجیره‌ای به کمیته‌ میراث جهانی پیش از این نیز از سوی برخی کشورهای عضو کمیته مورد پی‌گیری بوده و مواردی نیزاز این جنبه ثبت جهانی شده‌اند ، تصریح کرد: گستردگی هیچ‌یک از پرونده‌های پیشین چه به‌لحاظ پیچیدگی موضوع و چه از نظر دربرگرفتن پهنه‌ای به وسعت یک کشور با پرونده‌ ایرانی قابل مقایسه نیست.

از این جهت، کشور جمهوری اسلامی ایران بار دیگر افتخاری را در اقدام به تدوین و ارائه‌ موفّقیّت‌آمیز پرونده‌های سنگین ثبتی کسب کرده است.

او در ارتباط با اهمیّت و ویژگی‌های باغ ایرانی گفت : باغ ایرانی نماد تعامل انسان با محیط پیرامونش در یک بستر فرهنگی و مذهبی است و فرد ایرانی، با اتکا بر این ابتکار، مفاهیم بلند آسمانی را با تجلّیّاتی قابل‌تطبیق در زمین همراه کرده، بهشتی زمینی را، که یادآور بهشت ازلی موعود است، به نمایش گذاشته است. باغ ایرانی در عین حال بیان‌گر خلاقیّت بی‌بدیل ایرانی است و توانسته علم، هنر، و فنّاوری را، با پیوند مواریث ملموس و ناملموس، به نمایش بگذارد.

رییس سازمان میراث‌فرهنگی با بیان اینکه باغ ایرانی سابقه‌ای بس طولانی در بستر تمدّنی ایرانیان دارد افزود : قدیمی‌ترین باغات ایرانی را می‌توان تا 2550 سال پیش و تا دوره‌ هخامنشیان، ردیابی کرد .

خاطرنشان می‌شود؛ پرونده‌ ایران از مجموع شش معیار قابل‌اتّکا برای تأکید بر ارزش جهانی یک دارایی فرهنگی، بلافاصله، از دیدگاه کمیته‌ میراث جهانی، پنج معیار را به خود اختصاص داد، که این، نیز، در جمع پرونده‌های ثبتی ایرانی، تاکنون، بی‌سابقه بوده است.

سال گذشته هفت اثر میراث فرهنگی معنوی و مادی ایران به ثبت جهانی رسید که شامل آئین‌های مذهبی تعزیه، ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای، مهارت‌های سنتی فرش‌بافی فارس، مهارت‌های سنتی فرش‌بافی کاشان و موسیقی مقامی شمال خراسان در بخش میراث معنوی و بازار تبریز و بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در حوزه میراث فرهنگی کالبدی بود.

هم چنین پرونده نوروز باستانی و ردیف موسیقی ایران از جمله آثار ثبت شده در سال 88 بود و تخت جمشید، پاسارگاد استان فارس، ارگ بم، کتیبه بیستون، چغارنبیل خوزستان، میدان نقش جهان اصفهان، تخت سلیمان ، سه کلیسای ارامنه شمال کشور، سازه‌های آبی شوشتر و گنبد سلطانیه نیز از دیگر جلوه‌های میراث‌فرهنگی ایران است که ثبت جهانی شده‌اند.

سی و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) روز 29 خرداد (19 ژوئن) در پاریس، مقر اصلی دفتر یونسکو آغاز به کار کرد و به مدت یک هفته به کار خود ادامه داد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد