جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

جغرافیا توسعه پایدار زندگی بهتر

کاری از کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین

زاگرس تا 10 سال دیگر بیابان می شود

جنگل های زاگرسی در نوار غربی کشور که با تغییرات اقلیمی و افزایش روزافزون خشکسالی و فعالیت های انسانی، شدیدا متاثر و دچار آتش سوزی های مداوم می شد، به گفته مسوولان سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور، حفاظت از جنگل ها و منابع طبیعی غرب با افتتاح بزرگ ترین پایگاه اطفای حریق در کرمانشاه با امنیت بیشتری دنبال می شود.
    به گزارش خبرنگار «اعتماد»، افتتاح اولین پایگاه اطفای حریق برای مهار آتش های افتاده بر دامان جنگل های غرب و جنوب غرب ایران در حالی سه شنبه هفته پیش در کرمانشاه افتتاح شد که رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و همینطور فرمانده یگان حفاظت جنگل های سازمان معتقدند جنگل های بلوط زاگرسی با بحران آب مواجهند و در سال های اخیر زاگرس با مرگ مواجه شده و ظرف 10 سال تبدیل به بیابان می شود.
    این پایگاه با هزینه یی 20 میلیارد تومانی در کرمانشاه احداث شده که وظیفه مدیریت و هماهنگی اطفای حریق عرصه های منابع طبیعی در 11 استان منطقه زاگرس را بر عهده دارد. پایگاه یکم اطفای حریق جنگل های زاگرس مجهز به بیش از 20 دستگاه ماشین آلات آتش نشانی و وسایل مرتبط است و از سوی دیگر امکان فرود بالگرد نیز در این پایگاه پیش بینی شده است، با این حال به تعداد بالگردهای این پایگاه و چگونگی خدمات رسانی به دیگر مناطق زاگرس اشاره یی نشده است.
    علی سلاجقه، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها، ایجاد پایگاه اطفای حریق به مرکزیت کرمانشاه در غرب ایران را به دلیل بالابودن میزان آتش سوزی در جنگل ها و مراتع این استان عنوان کرده و افزود: «با استفاده از تمام ظرفیت ها تا پایان برنامه پنجم توسعه پوشش حفاظتی منابع طبیعی کشور را که در حال حاضر 40 درصد است به 90 درصد می رسانیم.»
    وی به یکی دیگر از پایگاه های اصلی اطفای حریق در گرگان اشاره کرد و یادآور شد: در آبان سال جاری و نیمه دوم سال که فصل حریق است یکی دیگر از پایگاه های اصلی اطفای حریق را به مرکزیت استان گلستان در شهرستان گرگان مستقر خواهیم کرد.
    با این حال فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به نامگذاری سال 2011 به نام سال جنگل در جهان، معتقد است: «جنگل های زاگرسی با مشکلات زیادی مواجهند و ظرف 10 سال زاگرس تبدیل به بیابان می شود چرا که خشکسالی پی در پی، هجوم ریزگردها، آفات و امراض و بهره برداری و چرای دام و در نهایت آتش سوزی های مداوم جان جنگل های بلوط غرب را بشدت تهدید می کند.»
    سرهنگ ایروانی اظهار کرد: «کمبود نیروی انسانی و امکانات اطفا، سختی کار در صخره ها و مناطق صعب العبور و همین طور کمبود اعتبارات کافی در زاگرس بر مشکلات کار افزوده است با این حال دو میلیارد تومان برای بحث اطفای حریق بودجه دریافت شده است.» همچنین سلاجقه رییس سازمان جنگل ها تصریح کرد: گرگان پایگاه اصلی اطفای حریق برای جنگل های شمال است و پایگاه های فرعی آن در استان های مازندران، گیلان و استان های سمنان و خراسان شمالی استقرار خواهد داشت و کرمانشاه نیز مرکز مناطق زاگرسی است و استان های جنگل های غرب را پوشش می دهد.
    وی ضمن تایید روند افزایشی نابودی منابع طبیعی کشور در سمینار مدیریت حریق در عرصه های منابع طبیعی (رویشگاه زاگرس) اظهار کرد: از مجموع 43 بلای طبیعی 23 مورد آن در ایران وجود دارد که نشان از بی توجهی نسبت به منابع طبیعی است.
    رییس سازمان جنگل، مراتع و آبخیزداری کشور همچنین از جذب 15 هزار نفر همیار طبیعت در کشور خبر داد و اظهار کرد: ارتباط با مردم و فرهنگ سازی اهمیت منابع طبیعی در بین اقشار مختلف جامعه یکی از راه های موثر در جلوگیری از تخریب منابع طبیعی بوده و گامی در راستای توسعه منابع جنگلی و مرتعی است.
    این مسوول منابع طبیعی با بیان اینکه با ایجاد بزرگ ترین پایگاه اطفای حریق در کرمانشاه، 35 پایگاه در کشور ایجاد می شود، اظهار کرد: با افزایش اعتبارات منابع طبیعی و پیگیری ردیف اعتباری مستقل برای بخش حفاظت، تامین و تجهیز یگان حفاظت در کشور طی برنامه پنجم توسعه مورد توجه بوده و با ایجاد پنج پایگاه اصلی و 30 پایگاه فرعی اطفای حریق، جنگل ها و منابع طبیعی کشور را به نحو مطلوب و بهینه مدیریت و کنترل خواهیم کرد.
    همچنین فرمانده یگان حفاظت جنگل های کشور نیز سال گذشته با تایید این روند از افزایش صد درصدی آتش سوزی در جنگل های زاگرس خبر داده و گفته بود: شرایط جنگل های خارج از شمال در روزهای گرم امسال بحرانی بوده و حریق در سطح و در تعداد دفعات به نسبت سال گذشته صد درصد رشد داشته است. به گفته وی از ابتدای سال جاری نیز 155 فقره آتش سوزی در جنگل ها اتفاق افتاده است که از مجموع آتش سوزی های صورت گرفته در کشور در سال های 1385 تا 1389، از نظر تعداد 60 درصد و از نظر سطح 76 درصد در جنگل های زاگرس رخ داده است.
    فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه در سال گذشته 20 میلیارد ریال اعتبار برای مقابله با حریق در کل کشور تخصیص یافت، مساحت جنگل های دنیا را 6/3 میلیارد هکتار عنوان کرد و افزود: ایران در بین 56 کشور دارای جنگل، در مقام چهل و پنجم قرار دارد.
    ایروانی با اشاره به اینکه حفاظت از جنگل ها و منابع طبیعی در هر منطقه باید با شرایط آن منطبق باشد، خاطرنشان کرد: وجود 40درصد از منابع آب کشور در منطقه زاگرس و همچنین لزوم توجه به پدیده گرد و غبار و مقابله با آن، اهمیت بیش از پیش حفاظت از جنگل های این منطقه را نشان می دهد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد